TR Yönetmeliği, Avrupa Birliği Yönetmeliği (EC) 834/07*, A.B.D. Ulusal Organik Programı (NOP) standart yorumlamalarına göre
Otçullar (geviş getirenler, atlar) | Domuzlar | Kümes hayvanları | |
Genç hayvanların yetiştirilmesi | Doğal süt (inekler için 3 ay, koyun ve keçiler için 45 gün) | 40 gün doğal süt | Özel gereklilik belirtilmemiş |
Otlatma | Yerel imkanlara göre otlatmanın maksimum yapılması | Arzu edilir, ama gereklilik belirtilmemiş | |
Kaba yem | Kuru maddenin en az %60’ı | Kaba yem günlük orana eklenmelidir | |
Kendi çiftliğinden yem | Kuru maddenin en az %60’ı (yaylacılık hariç) | Kuru maddenin en az %20’si | |
Geçiş dönemindeki araziden yem | Kuru maddenin en fazla %30’u (Geçiş dönemindeki arazinin aynı çiftliğe ait olması durumunda %100’ü); çok yıllık otlaktan birinci geçiş yılında maksimum % 20. | ||
Konvansiyonel yem | İzin verilmez. (konvansiyonel melas için bir istisna vardır, domuzlar ve kümes hayvanları için %5’e kadar konvansiyonel protein yemleri, organik kaynaklardan bulunamadığı sürece kullanılabilir). | ||
Katkı maddeleri | Sadece Yön. (EC) 889/08 Ek VI’da listelenenler |
Otçullar (geviş getirenler, atlar) | Domuzlar | Kümes hayvanları | |
Genç hayvanların yetiştirilmesi | Doğal süt (büyükbaş hayvanlarda ve taylarda 90 gün, küçükbaş hayvanlarda 45 gün) | 40 gün doğal süt | Özel gereklilik belirtilmemiş |
Otlatma | Yerel imkanlara göre otlatmanın maksimum yapılması | Arzu edilir, ama gereklilik belirtilmemiş |
Kaba yem | Kuru maddenin en az %60’ı | Kaba yem günlük orana eklenmelidir |
Geçiş dönemindeki araziden yem | Kuru maddenin en fazla %30’u (Geçiş dönemindeki arazinin aynı çiftliğe ait olması durumunda %60’ı). | |
Konvansiyonel yem | Doğal afetler nedeniyle yem üretiminin azalması halinde, afet bölgesinde kısa bir süre için Bakanlığın belirleyeceği oranda konvansiyonel yem maddelerinin hayvan beslenmesinde kullanımına izin verilir. | |
Mineral kaynaklı yem maddeleri ve Katkı maddeleri | Sadece, Ek-5 ve Ek 6’da listelenenler |
TR ve A.B.-Yönetmeliği:
TR ve A.B.-Yönetmeliği | NOP | |
Kümes hayvanları | Geldikleri çiftlikten ayrıldıklarında üç günlük yaştan küçük olmak kaydıyla, yumurta tavukları 6 hafta, diğer kümes hayvanları 10 hafta | Hayatının 2. gününden itibaren |
Et için beslenen hayvanlar | Keçi, koyun, domuzlar için 6 ay, sığırlar için 12 ay (yaşam sürelerinin en az ¾’ü) | Doğumdan itibaren |
Süt için beslenen hayvanlar | Sütü organik olarak satmadan önce 6 ay | Organik satma öncesinde 1 yıl |
Yenilmeyen ürünler | Belirtilmemiş | Organik satma öncesinde 1 yıl (örn. yün) |
Yemlik arazinin geçişi | Çiftliğin tüm yemlik arazisi organiğe geçirilmelidir, meralar için geçiş süresi 1 yıla indirilebilir (kimyasal kullanılmayan otlaklarda 6 ay) | En az 3 yıl kimyasalların kullanılmaması |
Damızlık hayvan | Sadece erkek damızlık hayvan kısıtlama olmadan konvansiyonel çiftliklerden satın alınabilir. | Organik olmayan damızlık alımına izin verilir. Dişiler, eğer yavru hayvanlar organik olarak yetiştirilecekse, gebeliğinin son üçte birinden sonra çiftliğe getirilmemelidir. |
A.B.-Yönetmeliği durumunda, konvansiyonel hayvanların satın alınması, daha ileri bazı kısıtlarla sınırlandırılmıştır. Detaylar için lütfen KAYOS ile temas kurunuz!
*Not: AB içersinde yönetmelik en sıkı şekliyle uygulanmak zorundadır. Avrupa Birliği dışındaki üçüncü ülkelerdeki ürünler “denk” olarak sertifikalandırılabilir.
*Not 2: TR Yönetmeliği’ne göre organik hayvancılık faaliyetinde bulunmak isteyen ve faaliyet alanına göre Bakanlık ilgili kayıt sistemine kayıtlı olan müteşebbis, aşağıda yer alan bilgi ve belgeler ile kontrol ve sertifikasyon kuruluşuna veya kontrol kuruluşuna başvurur.
İşletmenin yeri ve konumuna dair bilgiler,
Lütfen bu bilgilerin organik standartların temel gereklerinden düzenlenmiş bir özet olduğunu unutmayınız. Elbette üretici, ilgili standardın tüm gereklerini öğrenmek ve yerine getirmek zorundadır. Özellikle A.B.-Yönetmeliği, yem, barındırma, geçiş, v.b. konularda daha pek çok detay içermektedir.
Avrupa Yönetmeliği (EC) 834/07*, A.B.D. Ulusal Organik Programı (NOP) ve JAS standart yorumlamalarına göre
Çiftliğinizin bitkisel üretim kısmı için (çayır, otlak ve diğer yemlik bitki alanları dahil), lütfen Organik Bitkisel Üretim için Standart Kontrol Planı’nı inceleyiniz.
Asgari olarak, organik hayvancılık denetimi aşağıdaki hususları kapsayacaktır:
1 | Gözden geçirme | Organik Yönetim Planı ve uygulamaları |
2 | Fiziksel Kontrol | Tüm araziler, otlaklar, hayvanlar tarafından kullanılan dış alanlar aşağıdaki noktalar üzerinde odaklanılarak ziyaret edilir: Hayvanların menşeiHayvan sağlığı ve refahıHer hayvan için yeterli alan, hareket özgürlüğü, yatacak alan, havalandırma, gölgelik, barınak gibiHareket konforu ve sosyal davranış imkanıBeslenme ve su kalitesi ve ulaşılabilirliğiTemizlikVeterinerlikHayvanların kimliğiGübre ve idrar depolama |
Ahırların, depoların, çiftlik işleme birimlerinin ve diğer çiftlik binalarının aşağıdaki noktalar üzerinde odaklanarak ziyareti; Yemlerin menşei ve katkı maddelerinin uygunluğuEtiketleme, izlenebilirlikSertifikasız ürünlerin hasat sonrası ayrımıHasat sonrası kirlilik kaynakları | ||
3 | Kayıtlar | Tüm arazilerin çiftlik binalarını ve hayvan barınaklarının detaylarını da içeren harita ya da krokileriSatın alınan hayvanların, yemlerin, veterinerlik hizmetlerinin ve diğer ilgili girdilerin faturaları.Ahır günlüğü, hayvanların menşeiGünlük üretim kayıtlarıDepolama belgeleri ve/veya işleme ve/veya paketleme protokolü (ilgili ise)Hayvancılık ürünlerinin satışı için tutulan muhasebe kayıtları |
Lütfen bunların asgari gereklilikler olduğunu unutmayınız. Birçok durumda ek konular kontrol programına eklenmek durumunda kalacaktır!